Klik hierDare IT - Uw allround ict hulp

Onduidelijkheden over gratis Windows 10 upgrade

Dat Windows 10 deels een gratis upgrade wordt, is al sinds de presentatie van Microsoft in januari bekend. Maar mogelijke addertjes onder het gras en vage berichtgeving van Microsoft over de upgrade zorgde al snel voor twijfel bij de consument.

In plaats van die twijfel weg te nemen, deed Microsoft precies het tegenovergestelde. Laten we duidelijk zijn: in het eerste jaar na de release is de upgrade naar Windows 10 voor gebruikers van legale versies van Windows 8.1 en Windows 7 geheel gratis.

Eerst gingen er geruchten in de ronde dat ook illegale versies van Windows 7 en 8.1 een gratis upgrade zouden krijgen, zonder haken en ogen. Dat niet zo te zijn, al krijgen gebruikers van illegale kopieën wel een ‘zeer goed aanbod’ van het bedrijf uit Redmond om over te stappen. Dat zou het gebruik van Windows 10 moeten doen toenemen en zou daarbij meer gebruikers uit de illegale hoek van Windows moeten trekken.

Testversie

Gisteren liet Microsoft in een blogpost weten dat gebruikers die een testversie van Windows 10 op hun pc hebben staan gratis kunnen upgraden als het besturingssysteem eind juli wordt gelanceerd. Dat statement wordt nu enigszins genuanceerd: de testgebruikers moeten ook volgende versies van Windows blijven testen om te voorkomen dat de Windows-versie afloopt. Wil je zeker zijn van een gratis upgrade? Zorg dan dat je upgradet vanaf Windows 7 of 8.1 of realiseer je dat je misschien tot in lengte van dagen met testversies te maken hebt.